Pijn En Harsen, Wie Kunnen Er Beter Tegen? Mannen Of Vrouwen?

Pijn en Harsen. Wie Kan Er Beter Tegen: Man of Vrouw?

Pijn En Harsen, Wie Kunnen Er Beter Tegen? Mannen Of Vrouwen?

Je hoort in de wandelgangen altijd dat de mannen alles veel pijnlijker vinden dan vrouwen, en dat de vrouwen een hogere pijngrens hebben. Dit artikel gaat over pijn en harsen.

Hoeveel is hier nu van waar?

Er zijn heel veel onderzoeken gedaan naar pijnbelevingen en wat de verschillen zijn.

Zo is er een onderzoek (Stanford School of Medicine in het blad Pain.) dat vertelt dat vrouwen bij vrijwel elke ziekte sneller melding maken van intensere pijnen.

Het is niet voor het eerst dat dergelijke meldingen gemaakt worden, maar in dit geval en in dit onderzoek was het wel voor het eerst dat zo’n grote hoeveelheid mensen bevraagd zijn en dat er op zoveel verschillende ziekte onderzoek is gedaan.

Kanttekening

De onderzoekers hebben wel zelf wat kanttekeningen bij hun onderzoek gezet.

Zo hebben ze geen rekening gehouden of de mensen zelf al iets aan pijnstilling hebben gedaan ten tijde van het onderzoek, en ook is er geen rekening gehouden met de interviewer.

De ondervraagden mochten zelf het onderzoek invullen en de onderzoekers nemen aan dat de mannen tegenover hun moeder sneller een hogere pijn aangeven dan tegenover een knappe verpleegster.

Dempen van Pijn

Dan is er een ander Amerikaans onderzoek dat een deel van bovenstaand onderzoek bevestigt, maar tegelijk vertelt dat vrouwen door de aanmaak van oestrogeen (wat mannen niet hebben) de pijn meer gedempt wordt waardoor het langer duurt voor de dames naar de dokter lopen.

Mannen ervaren een opbouw van pijn
Door de natuurlijke onderdrukking van de pijn is de beleving ineens veel intenser, terwijl mannen een opbouw ervaren en meteen pijn hebben en dus ook sneller iets aan de pijn zullen doen.

Pijn in mijn Praktijk → Pijn en Harsen

Onderzoeken zijn er genoeg, toch merk ik in de praktijk dat de mannen anders reageren dan vrouwen op pijn en harsen, en dan met name op de pijn.

 1. Over het algemeen genomen ervaren mannen meer en intenser pijn. De meeste vrouwen zijn wel angstig maar zetten zich er wat sneller overheen.
 2. Daarnaast is het zo dat voor zowel mannen als vrouwen de 1e keer harsen, en helemaal, de 1e keer harsen na altijd scheren, de meest pijnlijke behandeling is. Daarna valt het zowel voor mannen als vrouwen zoveel mee, dat ze toch meer overwegen om te blijven harsen.
 3. Bepaalde omstandigheden maken behandelingen veel pijnlijker dan nodig: niet geslapen hebben (maakt dat de zenuwen de pijn niet meer aankunnen), ongesteldheid en zwangerschap (door de hormonen en alle extra activiteiten in het lijf, wordt de pijn vergroot), overspannenheid, niet vrijwillig komen voor het harsen (harsen moet je echt voor jezelf doen en niet omdat iemand anders het van je eist: dan is te pijn te erg).
 4. De mannenhuid is wat gevoeliger en reageert ook sneller met een vervelende huidreactie, terwijl de vrouwen meestal heel veel kunnen hebben.

Vrouwen zijn Pijn Gewend

Persoonlijk vermoed ik dat de dames meer regelmatig pijn ervaren ten op zichte van mannen (ongesteldheid, baby’s krijgen, epileren, de krappe schoenen, etc.!) en dat we daarom meer kunnen hebben, we kunnen de pijn relativeren en weten precies waar we het voor doen.

Mannen hebben deze hele regelmatige pijn momenten niet, waardoor de pijn van het harsen extra benadrukt wordt.

Conclusie
Mijn conclusie is dat Vrouwen beter tegen pijn kunnen dan mannen.

Misschien niet heel wetenschappelijk.

Maar na jaren dag in en dag uit te harsen en zo en beetje elk variant klant, man als vrouw, gehad te hebben, denk ik wel in de buurt te komen dat mijn conclusie klopt ;).

Groetjes,

Angela

PS

GRATIS Leren Goed Een Bikinilijn Harsen?:

GRATIS Handleiding

De Complete Stap-Voor-Stap Uitleg “Hoe Jij Goed Een Bikinilijn Harst”.

Klik Hier om GRATIS Jouw Exemplaar te Ontvangen

2 gedachten over “Pijn En Harsen, Wie Kunnen Er Beter Tegen? Mannen Of Vrouwen?

 1. Wie is er kleinzeriger?
  Mannen kunnen beter tegen pijn dan vrouwen. Dat komt onder andere doordat mannen minder zenuwuiteinden in hun lichaam hebben: zeventien per vierkante centimeter. Bij vrouwen ligt dit aantal op 34. Vanuit de evolutie gezien was het belangrijk dat mannen minder pijn voelden, omdat zij meer lichamelijke inspanningen zouden verrichten om hun gezin te onderhouden en te voeden.

  Verder komt er bij pijn lijden endorfine in ons lichaam vrij, wat als een natuurlijke morfine werkt. Hierdoor gaat het gevoel van pijn weg, of wordt hij verlaagd. Uit onderzoek blijkt dat bij mannen meer endorfine vrijkomt in de hersenen dan bij vrouwen, waardoor ze de pijn minder voelen.

  • Beste Didier,

   Dankjewel voor je uitleg. Zoals jij het uitlegt geloof ik je meteen.

   Zoals ik al zei in mijn artikel mijn conclusie is niet erg wetenschappelijk, het is gebaseerd op jarenlange ervaring in de harspraktijk.

   Mijn conclusie gaat over pijn en harsen, vandaar.

   Groetjes,

   Angela

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.